29. 04. 2020.

Naši studenti računarstva imaju priliku učiti od ponajboljih IT stručnjaka Erste banke

Sektor IT i organizacije Erste banke broji više od 300 zaposlenika, vrhunskih stručnjaka s višegodišnjim iskustvom. Naši zaposlenici rade na razvoju i održavanju bankarskog core rješenja, sa pripadajućim satelitskim aplikacijama za dvije Banke (Erste&Steiermärkische bank d.d. Rijeka, te Erste Bank AD Podgorica) te sudjelujemo u međunardnim projektima Erste Grupe.

Radi se o robusnom, kompleksnom, vremenski-kritičnom sustavu, koji se konstantno unaprjeđuje, i nadograđuje novim, digitalnim kanalima prodaje.

Sličnih, enterprise-grade sustava relativno je malo, odnosno studentima se pruža jedinstvena prilika u praksi raditi na takvom rješenju (velika baza podataka, obrada velike količine poslovnih događaja u jedinici vremena, moderna mrežna topologija ….).

Studentima računarstva nudi se mogućnost mentorirane studentske prakse koja uključuje rad na tehnologijama Oracle SQL, PL/SQL, .Net, Java, ODI, Apex, PowerBI. Osim toga mogu naučiti na koji se način provode testiranja aplikacija, ali i dobiti uvid kako funkcionira razmjena podataka unutar heterogenih sustava. IT Erste banke nalazi se na tri lokacije: Rijeka, Zagreb i Bjelovar, a studenti sami biraju lokaciju na kojoj žele raditi.

Studenti tijekom prakse imaju priliku steći iskustvo rada u IT organizaciji koja samostalno realizira sve faze razvoja software-a (od poslovne analize, projektiranja rješenja, razvoja i testa, do kreiranja/dimenzioniranja IT infrastrukture, te monitoringa u produkciji).

Na početku prakse studentima se dodjeljuju mentori, koji ih ubrzo počinju uključivati u svakodnevne aktivnosti tima i pomažu im u rješavanju zadataka uz pomoć ostalih kolega. Pokazalo se da na taj način puno brže i izravnije usvajaju nove vještine i znanja, ali i dobivaju jasnu sliku prema kojim se djelatnostima unutar IT sektora žele usmjeriti u budućnosti.

Nije rijetkost da nakon završetka studentske prakse studenti koji se dobro snađu nastave raditi na temelju studentskog ugovora, a ponekad toliko uspješno kliknu s mentorom i timom da im Erste banka ponudi trajno zaposlenje. Trenutno u Erste IT-u u Bjelovaru praksu obavlja devet studenata, od čega četvero s Veleučilišta u Bjelovaru.

IT stručnjaci Erste banke sudjeluju u izradi kurikuluma smjera Računarstva, kako bismo svojim studentima omogućili da uvijek stječu relevantna i suvremena znanja, prilagođena zahtjevima tržišta rada. Također, sudjeluju kao gostujući predavači na predavanjima na kojima prenose svoja iskustva studentima.

No dugogodišnja suradnja između Veleučilišta u Bjelovaru i Erste banke zasigurno najviše koristi onim studentima koji svoja teorijska znanja iz studentskih klupa nadopunjuju praksom u Erste IT sektoru. Vjerujemo da sudjelovanjem u radu takvog dinamičnog i raznolikog sustava naši studenti iz prve ruke dobivaju najbolja znanja i vještine potrebne za uspješan početak njihove karijere.


 IT Lab: plaćena stručna praksa u Erste banci

Osim opisanog programa studentske prakse, unutar Erste banke aktivan je i program IT Lab, program plaćene stručne prakse u trajanju od dva mjeseca, koji studentima tehničkih fakulteta i ostalih visokih učilišta omogućuje stjecanje praktičnih znanja i vještina, na primjer u segmentu 'Change the Bank', zaduženom za razvoj programskih rješenja i konkretnih projekata te nadležnom za vodeće digitalno bankarstvo u Hrvatskoj.

Zbog aktualne javnozdravstvene situacije i mjera protiv koronavirusa, postoji mogućnost da će se IT Lab održati u drugačijem terminu od uobičajenog ili da će biti realiziran u ponešto izmijenjenim okolnostima. Nastavite nas pratiti kako biste sve važne informacije saznali na vrijeme.

  Aktualne vijesti - Sve