18. 11. 2013.

Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru povodom potpisivanja ugovora i dodjele bespovratne potpore

Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru povodom potpisivanja ugovora i dodjele bespovratne potpore

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras je 19. studenog 2013. bio u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru sa svrhom potpisivanja ugovora, a radi dodjele bespovratne potpore odobrene u okviru Otvorenog javnog poziva za mjeru C: "Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja" - aktivnost C2: Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori - iz Poduzetničkog  impulsa za 2013. godinu.

Ovim ugovorom Ministarstvo dodjeljuje Gradu Bjelovaru poticajna, namjenska i bespovratna sredstva u iznosu od 1 382 853,92 kn odnosno 75% od ukupno prihvatljivih troškova utvrđenih prema tablici proračuna projekta, preostalih 25% su sredstva iz proračuna Grada Bjelovara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1 843 805,23 kn ili 2 304 756,50 kn sa PDV-om, iz kojih će Grad iz vlastitih sredstava izdvojiti 921 902,60 kn (sa PDV-om).


Struktura ulaganja prema prihvaćenom proračunu projekta je sljedeća:

1. Privođenje namjeni prostora izvođenjem građevinskih radova na dvije lokacije - za "preinkubaciju" i "inkubaciju" korisnika - 1.504.266,21 kn

  • A.B. Šimića - zgrada Nastavnog centra i Visoke tehničke škole - 1.128.890,00 kn
  • Trg E. Kvaternika - zgrada Poslovnog parka i Poduzetničkog inkubatora - 355.376,00 kn


2. Nabavka opreme za tehnološko razvojni centar u iznosu - 300 539,00 kn

  • Uredska opreme za uređenje dvorana laboratorija - 87.148,00 kn
  • Opremanje laboratorije za ispitivanje i mjerenje - 213.391,00 kn


3. Mentoriranje i edukacije start-up tvrtki (LORA i VTŠ) - 39 000,00 kn

  • Umrežavanje start-up tvrtki s institucijama, posjeti sajmovima - 21.000,00 kn
  • Edukacije za poduzetnike o poslovnom planiranju i razvoju - 18.000,00 kn


Cilj projekta osnivanja tehnološkog razvojnog centra u Bjelovaru je jačanje konkurentnosti regionalnog gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva stvaranjem uvjeta za razvoj temeljen na tehničko-tehnološkim i inovativnim programima, uz podršku Visoke tehničke škole u Bjelovaru u čijem sastavu djeluje Studentski tehnološko-poduzetnički inkubator (od 20120.g.) i Lokalne razvojne agencije Poslovni park u čijem sastavu od 2004. djeluje Poduzetnički inkubator Bjelovar. Objedinjavanjem aktivnosti dviju institucija stvorit će se kvalitetniji uvjeti za mlade poduzetnike početnike i omogućiti razvoj inovativnih programa prema potrebama gospodarstva s ciljem poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

Grad Bjelovar nositelj je projekta i vlasnik (osnivač) institucija koji su partneri u provedbi projekta - Visoke tehničke škole u Bjelovaru (eksperti u području razvoja, novih tehnologija i inovacija) i Poslovnog parka Bjelovar LORA d.o.o. (iskustvo vođenja inkubatora, mentoriranje početnika) dok su krajnji korisnici ovog projekta mali i srednji poduzetnici tj. poduzetnici početnici, studenti i završeni inženjeri, znanstvenici i suradnici na visokoškolskoj instituciji, konzultanti i savjetnici za poduzetništvo iz potpornih institucija i ustanova te lokalno stanovništvo i nezaposleni zainteresirani za mogućnost samozapošljavanja.

Tehnološki parkovi u RH počeli su se intenzivnije osnivati prije desetak godina, a među uspješnijima su u Varaždinu, Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, Novoj Gradišci, Čakovcu i Zagrebu. Uvijek se oslanjaju na znanstvene institucije čiji je zadatak omogućiti kvalitetniju komunikaciju znanosti i gospodarstva, razvijanje novih tehnoloških rješenja potrebnih malom i srednjem poduzetništvu, osiguravajući adekvatne uvjete za poslovanje i razvoj novih proizvoda i usluga ali i stvoriti preduvjete za pokretanje novih start-up tvrtki koje će koristiti mentoriranje i podršku od strane institucije - tehnološkog parka.

Tekst u cijelosti preuzet s: http://www.minpo.hr/default.aspx?id=487.

 Galerija slika

Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru
Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru
Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru
Ministar u radnoj posjeti Gradu Bjelovaru
  Studentski inkubator - Sve