26. 05. 2014.

ODRŽANA RADIONICA BUSINESS PLAN ZA START U SURADNJI LORA d.o.o. I STUDENTSKOG INKUBATORA VTŠBJ

ODRŽANA RADIONICA BUSINESS PLAN ZA START U SURADNJI LORA d.o.o. I STUDENTSKOG INKUBATORA VTŠBJ

U organizaciji lokalne razvojne agencije Poslovni park Bjelovar LORA d.o.o. i Studentskog poduzetničko-tehnološkog inkubatora Visoke tehničke škole u Bjelovaru 22., 23., i 26. svibnja 2014. godine za studente je održana radionica BUSINESS PLAN ZA START - izrada poslovnog plana za početak poslovanja, sufinancirane sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program potpora Poduzetničke potporne institucije za 2013. godinu

Radionici su prisustvovali studenti druge i treće godine stručnog studija Mehatronike Visoke tehničke škole u Bjelovaru koji su zainteresirani za stjecanje poduzetničkih znanja i vještina radi povećanja samozapošljivosti ukoliko se odluče za pokretanje vlastitog posla nakon završetka studija. Obzirom na interesantnost teme, radionici su se pridružili i profesori Visoke tehničke škole tako da je radionici prisustvovalo ukupno 17 polaznika.

Kroz radionicu polaznici su obradili tri tematske cjeline:

  • Osnove poduzetništva,
  • Osnove poslovnog planiranja i
  • izrada Poslovnog plana s Planom marketinga.
     

Polaznici su na radionici stekli znanja o tome što je uopće poduzetništvo, o dobrim i lošim stranama ulaska u samostalan posao, o pravnim oblicima poslovanja i organizaciji vlastitog poslovanja. Učili su o poslovnom planiranju – pravilima, vrstama, strukturi i sadržaju poslovnog i marketing plana. Na kraju su sve naučeno uklopili i s propisanim elementima kroz realizaciju vlastite ideje uklopili u vlastiti Poslovni plan s planom marketinga.

Polaznici su radionicu ocijenili izuzetno korisnom za pokretanje vlastitog posla temeljenog na znanju i inovacijama. Naglasili su da je ono što su naučili životno i da će, ukoliko će netk od njih pokretati vlastiti posao moći primijeniti ta znanja i znati kako komercijalizirati proizvod koji su izumili.  Najzanimljivijim su ocijenili samu izradu poslovnog i marketing plana, a najkorisnijim dijelom radionice postavljanje financijske konstrukcije poduzeća, odnosno ideje koju su obrađivali u planu.

Obzirom na pozitivne primjedbe, LORA će i dalje kroz poticanje, primjenu i podršku inovativnim projektima temeljenim na znanju poticati ovakvu vrstu radionica i u suradnji sa studentima, asistentima i profesorima na Visokoj tehničkoj školi u Bjelovaru, on-line pokrenuti Klub mladih inovatora, kojima je cilj priprema za samostalno poslovanje i implementacija novih rješenja u poslovanju MSP-a. Kroz daljnje projekte nastaviti će se suradnja sa Studentskim inkubatorom i davati podrška mladim studentima koji planiraju ulazak u poduzetništvo.
 

*Tekst je u cijelosti preuzet sa stranice http://poslovni-park.hr/vijesti/hrvatska/odrzhana_radionica_business_plan_za_start_izrada_poslovnog_plana_za_pokreta.

 Galerija slika

BUSINESS PLAN ZA START
BUSINESS PLAN ZA START
BUSINESS PLAN ZA START
  Studentski inkubator - Sve