Stručni prijediplomski studij Mehatronika na Veleučilištu u Bjelovaru osposobljava vas za rad na poslovima 3D modeliranja i simuliranja sustava, programiranja mikroupravljača i PLC uređaja, automatizacije proizvodnih procesa, primjene senzora i aktuatora, primjene pneumatike i hidraulike, programiranja industrijskih robota, Interneta stvari, 3D printanja i skeniranja, umjetne inteligencije, računalnog vida, tehničke dokumentacije i drugo.

Zašto odabrati mehatroniku na Veleučilištu u Bjelovaru?

1. Suvremeno opremljeni laboratoriji i praktikumi

Praktični dio nastave izvodi se u izvrsno opremljenim laboratorijima na modernoj laboratorijskoj opremi i s aktualnim softverskim paketima koje će završeni studenti koristiti na svojim budućim radnim mjestima. Veleučilište u Bjelovaru ima pet vrhunski opremljena laboratorija:

  • laboratorij za proizvodno strojarstvo i robotiku (oprema: 15 računala s brojnim programskim alatima, industrijski robot ABB, nekoliko 3D printera, 3D skener, didaktički modul za pneumatiku, laser, Sinumerik, glodalice, CNC obradni stroj itd.)
  • laboratorij za elektroniku, mjerenja i procesna računala (oprema: 15 računala s brojnim programskim alatima, frekventni pretvarači, AC motori, servo motori, servo driveri, PLC uređaji, HMI uređaji, brojni industrijski senzori, 60 vlastitih razvojnih okruženja za programiranje mikroupravljača, 15 osciloskopa, 15 funkcijskih generatora, 15 laboratorijskih izvora napajanja, oprema za razvoj i izradu PCB-a itd.)
  • laboratorij za programsko inženjerstvo (oprema: 30 računala s brojnim programskim alatima, server, 30 Raspberry PI računala, mrežna oprema itd.)
  • laboratorij za IT (oprema: 30 računala s brojnim programskim alatima, server)
  • laboratorij za automatizaciju i virtualnu instrumentaciju (oprema: 16 računala s brojnim programskim alatima, Internet of Things oprema, PLC uređaji, LabView oprema za virtualnu instrumentaciju itd.)

2. Usmjereni na stjecanje praktičnih vještina

Praktične vještine studenti stječu u laboratorijima Veleučilišta u Bjelovaru gdje se kroz kolegije obavljaju laboratorijske vježbe u trajanju od 597 sati i na stručnoj praksi u trajanju od 170 sati. Na laboratorijskim vježbama studenti rade praktične zadatke na realnim didaktičkim učilima kako bi se što bolje pripremili za tržište rada.

3. Polaganje ispita kroz projektne zadatke

Stručni kolegiji se umjesto pisanim ispitom polažu projektnim zadacima kako bismo vas što bolje pripremili za tržište rada. Uvjeti takvog načina rada isti su kao radni uvjeti s kojima ćete se sresti na svome radnom mjestu.

4. Izvrsna suradnja s poslodavcima

Naši studenti stručnu praksu obavljaju kod najmanje 40 poslodavaca s kojima imamo izvrsnu suradnju. Brojni predstavnici poslodavaca održavaju gostujuća predavanja na našim kolegijima kako biste imali bolji pregled onoga što se radi u realnom sektoru. Velik broj studenata svoje završne radove izrađuju kod poslodavaca što im omogućuje direktno uključenje na tržište rada.

5. 100% zaposlenost naših završenih studenata

Svake godine radimo opsežnu analizu zaposlenosti naših završenih studenata. Ove godine zaposlenost naših studenata mehatronike je nevjerojatnih 100%, a posao pronalaze već na trećoj godini studija.  Završeni studenti mehatronike zaposleni su u renomiranim visokotehnološkim tvrtkama u Hrvatskoj i inozemstvu (Data Link, Assa Abloy, Podravka, Kraš, Dukat, Mi Maris, Schneider Electric, Autegra, Schrack Technik, Festo, Optimus Drive i drugi), a jedan dio njih osnovali su vlastite tvrtke i danas rade za autoindustriju (BMW, Mercedes i dr.). Plaće naših studenata mehatronike vrlo su konkurentne i daleko su veće od prosjeka plaća u RH.

6. Studijski programi po mjeri studenata

Naši studenti kažu da sa zaposlenicima VUB-a imaju prijateljski odnos i da na VUB-u nisu samo broj kao na ustanovama na kojima studiraju njihovi kolege ili na ustanovama na kojima su i sami studirali. Uvijek rado ističu kako su naši zaposlenici susretljivi i uvijek dostupni, bilo putem elektroničke pošte ili uživo na hodniku Veleučilišta. Studentima su naši labosi dostupni u bilo koje doba dana pa i onda kada nema nastave. Mogu koristiti 3D printere, laser, dva industrijska robota, PLC uređaje, mikroupravljače i ostalu opremu. Kroz različita tijela, naši studenti uspješno zastupaju svoje interese i doprinose kvaliteti studiranja na našem veleučilištu.

7. Mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva

Jedan od benefita studiranja na Veleučilštu u Bjelovaru jest mogućnost stjecanja međunarodnog iskustva. Studentima mehatronike omogućujemo da dio studija ili stručnu praksu obave bilo gdje u Europi. Takvo im iskustvo u pravilu otvara vidike i karijeru čini uspješnijom. Sebastijan Kos kaže: „Nakon što sam završio drugu godinu studija mehatronika, dobio sam ERASMUS+ stipendiju koju sam iskoristio za obavljanje stručne prakse u austrijskoj tvrtki Pia Automation u Grazu. Odradio sam dva mjeseca stručne prakse koja mi se jako svidjela, a isto tako moj učinak svidio se nadređenima tvrtke Pia Automation te su mi ponudili posao. U tvrtki Pia Automation radio sam tri godine, a nakon što sam stekao iskustvo, vratio sam se u Bjelovar i osnovao tvrtku Optimus Drive d.o.o. Danas zapošljavam još dva studenta mehatronike, a radimo projekte za automobilsku industriju u Kini, Kanadi, Meksiku, Njemačkoj, Mađarskoj i drugdje.

8. Brojne izvannastavne aktivnosti

Na našem veleučilištu ćeš uz vrhunsko obrazovanje moći uživati u raznim zabavnim aktivnostima. U slobodno vrijeme naši studenti imaju priliku igrati stolni tenis, stolni nogomet, šah, PlayStation igre, voziti se s jednim od 8 bicikla i još puno toga. Studenti sudjeluju na sportskim natjecanjima, esports natjecanjima, stručnim natjecanjima, planinare, bicikliraju, organiziraju razna događanja poput studentske roštiljade te odlaske u adrenalinske parkove i drugo.