Skip to main content
search

ZBORNIK RADOVA SA MEĐUNARODNE STUDENTSKE KONFERENCIJE „Obrazovanje za održivi razvoj“

ZBORNIK RADOVA SA MEĐUNARODNE STUDENTSKE KONFERENCIJE „OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ“

Poštovane čitateljice i čitatelji,
Čast nam je i zadovoljstvo da Vas pozdravimo i predstavimo Zbornik radova s međunarodne studentske konferencije „OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ“, održane 1. juna 2023. godine u Mostaru (Bosna i Hercegovina). Multidisciplinarna konferencija je okupila studente, mlade istraživače iz različitih naučnih oblasti sa visokoškolskih ustanova iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Slovačke i Sjeverne Makedonije. Organizatori konferencije su bili Visoka škola „CEPS-Centar za poslovne studije“ Kiseljak, Veleučilište u Bjelovaru (Hrvatska) i Visoka škola „Logos centar“ u Mostaru. Partner ove konferencije je bilo Poslovno veleučilište Zagreb (Hrvatska).
Obrazovanje za održivi razvoj ključno je za snabdijevanjem pojedinaca znanjem, vještinama i vrijednostima potrebnim za rješavanje ekoloških, društvenih i ekonomskih izazova i promovisanje održive budućnosti. Integriranjem održivosti u obrazovanje osnažujemo studente da postanu aktivni akteri promjena i doprinesu stvaranju održivijeg i ravnopravnijeg svijeta za sadašnje i buduće generacije.
Cilj konferencije bio je okupljanje studenata i nastavnika u svrhu popularizacije nauke, njihove lične i kolektivne afirmacije, te promicanju ideje o održivom razvoju. Jedinstveni program kombinovao je prezentacije odgovarajućih dostignuća u različitim oblastima, interaktivne diskusije i druge vidove interpersonalne razmjene iskustava.
Uredništvo Zbornika je zaprimilo 32 rada posvećenih održivom razvoju. Prezentacije radova su grupisane u dvije sesije, oko sljedećih tema: Održivo upravljanje poslovanjem; Održiva i pametna mobilnost; Zdravlje i blagostanje za sve; Uloga informacijskih tehnologija u održivom razvoju; Obnovljivi izvorni energije i energetska učinkovitost; Održivi razvoj društava bez kriminaliteta; Značaj postizanja održivosti u zaštiti na radu; Inovativni pristupi u obrazovanju i održivi univerziteti; Jednakost u svim segmentima društva.
Izdavač i uredništvo Zbornika se zahvaljuje svim autorima radova na saradnji. Također, srdačno se zahvaljujemo i cijenjenim recezentima na stručnim ocjenama tekstova te drugim saradnicima uključenim u organizaciju konferencije i izradu Zbornika.
Glavni urednik
dr.sc. Nermin Palić

Dostupno online: Zbornik

Close Menu